След седмица обяснителна паника, руската пропаганда почти призна украинското настъпление и руското

...
След седмица обяснителна паника, руската пропаганда почти призна украинското настъпление и руското
Коментари Харесай

Великий отход превръща Путин в отход

След седмица обяснителна суматоха, съветската пропаганда почти призна украинското нахлуване и съветското оттегляне в Харковска област. Пропагандата обаче - изключително в примитивния си тип, в който е упражнявана в Русия - задължително би трябвало да може да скрие неприятната вест в огромна къделя от розов захарен памук. Тези дни се появи първият опит в тази посока: позорното бягство на съветската войска е наречено  " великий отход ", в подобен превод - " великото евакуиране ".
Сблъсъкът на цивилизациите
От първите часове на войната ние виждаме това, което тези дни следим и на бойното поле. Сблъскват се две разнообразни цивилизации. Едната, руско-съветската, е построена върху неистини, бутафория, принуждение и отново неистини. Другата, украинската, въпреки и тя инак деформирана в огромна степен, се разкрива като западно-демократична.

Очевидни са разликите в методите за информиране, употребявани от двете страни. От първия ден украинците канят всички вероятни международни медии, с цел да отразяват тяхната версия. Руснаците не канят такива медии в завладените от тях територии. От Украйна ежедневно извират десетки и стотици видеоматериали на очевидци и участници. От съветска страна - почти нула, до тези дни, когато дисциплината рухна и обособени клипчета започнаха да се появяват.

Там, където руснаците съумяха да завладеят територии, те мигновено спуснаха това, което Чърчил още през 1947 година назовава " Желязна завеса " - плътно осведомително затъмнение, сменено с агитация. Украинците заложиха на друго - на оптималната отвореност, целяща спечелването на " сърцата и мозъците "  на света.

" Сърцата "  бяха извоювани в първите минути, защото Русия атакува Украйна без оповестяването нито на война, нито на casus belli. И стартира с бомбардировки на жилищни квартали. " Умовете "  започнаха да проглеждат още от момента, в който украинският президент Зеленски съобщи, че не желае от Европейски Съюз леговище, а оръжия.

Днес, половин година след експлоадирането на войната, виждаме разликата сред примитивна агитация от началото на 20-и век и битката за сърцата и мозъците със средствата на 21-ви век. Образът на доста от забърканите във войната руснаци е на дрипави и диви мародери, ценящи откраднатата пералня повече от човешкия живот. Образът на украинците, въпреки това, е освен на хора от 21-ви век, само че е облик пъстър, даже - искрящ. Войници, натоварени с целия си боекомплект, танцуват брейк не по-зле от Майкъл Джексън. Озвучават клиповете на настъплението си с AC/DC, Iron Maiden, Metallica. Спират джип, с цел да избутат от пътя подведен таралеж (който руснаците биха смачкали, както мачкат своите си хора в паническото си бягство). Избухват в откровен смях, когато пред тях съветски боец захвърля " калашника "  в храстите и си потегля, псувайки през рамо целия свят (нито го пленяват, нито му вършат нещо - прекалено заети са да се смеят).

Всеки жител на 21 век, като огледа украинците, си споделя: " Това са моите хора… "  Поглеждайки към руснаците - потръпва: " Тези от мрака на кой век нахлуха? "
Светът ще се запита: в какво да бъде модифицирана Русия?
Да се върнем към " великий отход ". Малко хора знаят, че в белогвардейската митология по този начин се назовава безредното оттегляне на адмирал Колчак, тръгнал от Сибир да превзема болшевишка Москва, само че избутан назад зад Урал от болшевиките. Месеци наред неговите бойци и офицери на все по-малки групи и най-после сами се скитат из степите на Централна Азия, до момента в който най-после не изчезват. Очевидно днешните кремълски пропагандатори не са осведомени с тази история. Ако бяха, щяха да са наясно, че след " великий отход "  няма " великая победа ", а единствено унизителна и мъчителна гибел.

Между другото, в съветския език " отход "  има още едно значение: на индустриален боклук, който може да бъде употребен за нещо потребно след преправка ( " нефтяной отход " ). Заета в своя " великий отход ", Путинова Русия е на път да стане тъкмо подобен " отход ". Не след дълго пред международната общественост ще застане въпросът: в какво и по какъв начин да бъде модифицирана Русия, че да може да служи за нещо потребно?

***

Този коментар показва персоналното мнение на създателя. То може да не съответствува с позициите на Българската редакция и на ДВ като цяло.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР